Michel Lakeman

Mijn naam is Michel Lakeman. Begin jaren 80 werd ik door de judosport gegrepen.

Lopend op het Grote Noord keek ik stiekem door het raam naar binnen bij Sportschool Frits van der Werff.Aangezien al mijn klasgenoten op voetbal gingen, was het best een spannende eerste stap om toen jeugdjudo te gaan volgen. 

Al snel volgden de eerste wimpel competities en wedstrijden buiten Hoorn. Hier leerde ik omgaan met overwinningen/ teleurstellingen  en vond veel plezier tijdens de inspannende trainingen. Jaren later, rond mijn 15e levensjaar, haalde ik mijn zwarte band. Voor elke judoka een mijlpaal dus ook voor mij. 

Rond mijn 18e ging ik de lerarenopleiding volgen in Amsterdam. Op zaterdag combineerde ik dit meteen met de opleiding tot Judoleraar. Doordat ik veel op de mat stond, volgde al snel de tweede en derde dan. 

Na het behalen van mijn  diploma startte ik al vrij vlot met het zelfstandig lesgeven aan jeugd judoka’s. Aansluitend volgde de training aan de wedstrijdjudoka’s en de begeleiding op toernooien. Er ontstond wederom een mooie oude generatie bij Frits van der Werff, waarvan velen nog steeds op de mat staan. Een prachtige tijd met veel belevenissen onderling. Deze verbondenheid wil ik graag meegeven aan de lichting van Budosport Hoorn. Omdat er al een mooi team staat zal dit de komende jaren zeker goedkomen. 

Op dit moment ben ik al 40 jaar intensief met de judosport bezig; de laatste ruim 25 jaar vooral als leraar. Nog steeds vind ik er de uitdaging in die ik ook als kleine jongen ervaarde toen ik zenuwachtig de eerste lessen van meester Frits volgde. 

Deze ervaringen hoop ik nog lang door te geven aan nieuwe en al wat meer gevorderde judoka’s.

Op fysiek, mentaal en zeker op sociaal vlak is judo een gids in je leven. Met veel energie probeer ik altijd de judoka’s hierin mee te nemen en te enthousiasmeren. Elke judoka volgt in judo zijn eigen pad. Hierin probeer ik goed aan te sluiten en te helpen. De vaardigheden die je dan meekrijgt in de sport zijn onbetaalbaar voor iedereen die het ervaart.