Budo gedragsregels

De Budosporten zijn afkomstig uit Japan en volgen belangrijke traditionele gedragsregels uit de Japanse cultuur. Toen Judo, Jiu-Jitsu en uiteraard andere Budo sporten in Europa werden geïntroduceerd hebben we uit respect veel van deze traditionele regels overgenomen. Ook Budosport Hoorn volgt deze basisregels. Hieronder tref je onze gedragsregels:

Gedrag in de dojo

Onze dojo is de zaal waarin wij onze budosporten beoefenen. Elke deelnemer zal zich aan de dojo-regels houden. Budosporten zijn contactsporten en daarom moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden, om zo fatsoenlijk mogelijk met elkaar om te gaan.

Beleefdheid

Beleefdheid is in de dojo een vanzelfsprekendheid. Het is een alledaagse fatsoensnorm om beleefd te zijn tegen je Sensei (de leraar) en je medeleerlingen. Het is ook ongepast en tegen alle regels in als je andere dingen gaat doen dan de Sensei je heeft opgedragen. Als veel praat, stoor je de les en concentratie van de anderen. Dat wil helemaal niet zeggen dat je altijd muisstil moet zijn en dat er nooit een grapje gemaakt mag worden.

Houding

Zorg voor een correcte houding (knie zit of kleermakers zit) als je op dat moment niet met oefeningen bezig bent of als de leraar iets uitlegt en je aandachtig moet luisteren. Het is tegen de regels van de dojo en onrespectvol als je languit op je zij met je hand onder je hoofd ligt te luisteren. Wacht met vragen te stellen tot na de uitleg van de oefening.

Respect

Het respect voor elkaar komt tot uiting in de groet. Voor en na de les groeten ‘Sensei’ en de leerling elkaar. Er is in onze dojo respect voor iedereen. Dit uit zich, behalve in de Budo groet, vooral in de manier waarop we met elkaar omgaan.

Hou rekening met een lagere band, een veel lichtere training partner en hou je partner vast tijdens en na het werpen, klopt je partner af, laat dan meteen los. Indien je vragen hebt tijdens een oefening stap je naar de ‘Sensei’ en wacht tot hij beschikbaar is voor je je vraag stelt.

Hygiëne

De dojo en tatami zullen zeer regelmatig schoongemaakt worden en minstens één maal per jaar zullen de matten ontsmet worden. Een deelnemer aan de budosporten moet zijn lichaam goed verzorgen, want je bent voortdurend in de weer met je medeleerlingen. Zorg voor een schoon pak, dat is zowel prettig voor je partners als voor jezelf.

Je nagels moeten schoon en kortgeknipt zijn. Je handen en voeten zijn gewassen en schoon voor de training. Draag buiten de ‘Tatami’ (de mat) slippers. Zo draag je geen vuil de mat op en blijven je voeten schoon. Sieraden dragen tijdens de training is verboden. Je kan er jezelf en anderen mee verwonden. Lange haren worden achter het hoofd samengebonden. Dames dragen verplicht een wit T-shirt onder hun pak, voor mannen is dit toegestaan.